“Ondernemen leerde ik bij mijn oma”

Muziek heeft altijd een grote rol gespeeld in mijn jonge jaren. Met mijn zus zat ik in een koor, een kerkkoor, waar wij iedere maandagavond repeteerden en op zondag in de kerk mochten zingen. Dat heb ik nog best lang gedaan. De liefde voor muziek heb ik zeker van deze tijd.

Kindergarten

Ik was de jongste van het gezin met 2 zussen die 10 en 6 jaar ouder zijn. Mijn ouders werkten allebei en daarom ging ik al op heel jonge leeftijd naar het kinderdagverblijf, ‘Kindergarten’ hoe het in Oostenrijk wordt genoemd. Wat ik mij van die 9jd nog kan herinneren, was dat ik tussen de middag op een soort opklapbed van riet moest slapen.

Het kinderdagverblijf werd door nonnen gerund en die waren best wel streng.

Later, toen er ook leeftijdgenootjes waren, was het wel leuk, want er werd heel veel georganiseerd. Er werden toneelstukjes ingestudeerd en wij mochten in het plaatselijke theater optreden voor onze families.

Naar mijn oma

Omdat mijn ouders werkten, ging ik in de vakantie altijd naar mijn oma. Zij had met mijn oom een horecabedrijf met een kleine boerderij erbij. Het was al9jd een feest om daar te zijn. Ik werd verwend, mocht overal mee, op de tractor, bij de dieren in de wei.

Groot, licht en met een hemelblauw plafond, dat was heel mooi wakker worden in de ochtend. En ik kreeg altijd de mooiste kamer van het huis.

Mensen helpen

Wat ik het liefste als kind al deed was mensen helpen. Nou, dat kon daar wel, met mijn oma alle klanten helpen. En van de gasten kreeg ik dan altijd snoep. Hier kwam ik geen aandacht te kort.

Ondernemerschap

Als ik zo terugdenk, heb ik denk ik toen het ondernemerschap geleerd; makkelijk contact leggen met mensen, dienstbaar zijn en ook echt leren werken. Hier heb ik nu nog profijt van.

__

BRON: Oorspronkelijk gepubliceerd als blogbundel: “Als kind

Reacties zijn uitgeschakeld.