7 tips, hoe je jouw slaapgewoontes kunt verbeteren

Slaap is essentieel voor een goede gezondheid, dat weten wij allemaal. Door onze drukke levensstijl, komt het helaas toch voor dat wij een tekort aan slaap hebben, waardoor wij overdag problemen kunnen ondervinden.

Langdurig slaapgebrek kan ook in verband gebracht worden met ernstige gezondheidsproblemen. Daarom kan een goede rustgevende slaap zowel de fysieke als de mentale gezondheid verbeteren maar ook de levenskwaliteit.

Hier 7 tips hoe slaapgewoontes te verbeteren:
Het zijn eenvoudige maar belangrijke stappen.

1. Maak tijd om te slapen.

Heel vaak is slap het eerst wat drukke mensen compenseren. Maak er een slaapgewoonte, het beste tijd om naar bed te gaan is voor 10.00 uur ’s avond, of om iedere dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Dit helpt dat de lichaam zich aan gewend en helpt je makkelijker in slaap te vallen en te blijven.

2. Let op wanneer en wat je eet.

Wat en wanneer je eet kan invloed hebben op hoe je slaapt. Vermijd grote maaltijden binnen een paar uur voor het slapen gaan. Maar vermijd ook teveel vochtinname voor het slapen gaan, want dan wordt je wakker om naar de toilet te gaan.

3. Vermijd nicotine, koffie of alcohol.

Nicotine, cafeïne en alcohol kunnen de slaap verstoren. Nicotine en cafeïne zijn stimulerende middelen, alcohol veroorzaakt in eerste instantie slaperigheid, maar verstoord uiteindelijk de slaap, waardoor je de volgende dag moe bent.

4. Maar een wandeling na je avondmaaltijd.

Of beoefen een andere sport, het bevordert de spijsvertering en je valt sneller in slaap en geniet dan ook nog van een diepere rust. Maar doe dit niet direct voor het slapen gaan, want anders ben je te energiek om in slaap te vallen.

5. Creëer een comfortabel slaapomgeving.

Hou je slaapkamer rustig en koel, dit bevordert de ontspanning en goede nachtrust.

6. Vermijd dutjes overdag.

Het kan natuurlijk zijn, dat je overdag moe bent, zeker als je nachts niet zo goed hebt geslapen, maar vermijd de dutjes vooral in de late middag, want dan verstoort het weer jouw nachtrust. Een dutje op z’n tijd is natuurlijk niet verkeerd.

7. Als je eenmaal in bed ligt.

Ga je even tijd nemen om de dag revue te passeren, doe je ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefening of kort meditatie zo komt het lichaam tot rust. Ben dankbaar voor alle mooie dingen, die de dag heeft gebracht en maak hier een gewoonte van.

Een betere gezondheid begint met betere gewoontes!