‘Ik voel steeds meer innerlijke rust’ [Libelle]

Wil je gezonder leven, maar zijn die eerste stappen erg lastig? Je bent niet de enige! Lees mee met het verhaal van Veronika, die besloot ermee aan de slag te gaan. Hier lees je hoe zij haar eerste stappen heeft beleefd en wat ze doet om vol te houden.

Veronika Rutten (59) is getrouwd. Ze werkt als life & health-coach en als operatieassistente. Na een heftige tijd had ze behoefte om niet alleen beter voor haar lichaam, maar ook voor haar geest te zorgen.

“Toen ik veertien jaar geleden kanker kreeg en dat gelukkig overwon, was dat een wake-upcall. Ik besloot gezonder te gaan leven. Ik deed aan spinnen en golfen, maar merkte dat ik nog iets miste: meer ontspanning en verdieping. Ik was nieuwsgierig naar yoga, maar dacht dat het vooral iets was voor jonge meiden die op hun hoofd konden staan. Dat leek me niks voor mij.”

Ingewikkeld

“Tot ik op Facebook een geweldig filmpje zag van een dame van negentig jaar die aan yoga deed. Ik nam de stap, meldde me aan bij een yogacentrum in de buurt en probeerde er een maand lang allerlei lessen uit. In het begin vond ik de yogahoudingen ingewikkeld, maar dat zag ik vooral als een uitdaging. Stapje voor stapje gingen de oefeningen me steeds beter af en na de lessen voelde ik me heerlijk en ontspannen.”

Helemaal leeg

“Omdat ik me vooraf online aanmeld voor de les heb ik een stok achter de deur. Ik ga altijd braaf, ook als ik eens weinig zin heb. Ik ga lopend. Dat kost me een halfuur extra, maar na afloop is mijn hoofd dan helemaal leeg. Inmiddels doe ik twee keer per week aan hot yoga en critical alignment yoga, waarbij we oefenen om spanning bewust los te laten. Sinds ik dat doe ben ik leniger, is mijn houding verbeterd en voel ik me heel krachtig. Ik kan me nu beter focussen en de ademhalings- en ontspanningsoefeningen helpen mij om te relaxen. Yoga is voor mij dé manier om goed voor mijn lichaam én geest te zorgen. Ik kan niet meer zonder.”

De doorpak-stappen van Veronika…

“Inmiddels ligt mijn eerste yogales alweer jaren achter me. Ik vind het nog steeds heerlijk. Ik heb meer energie, meer weerstand en ook mijn conditie is verbeterd. En dan heb ik het nog niet over de ontspanning en rust die yoga me brengt.”

Spinningmarathons
“Mijn eerste stap was niet zo moeilijk. Als je ziek bent geweest, zoals ik, wíl je gewoon gezonder leven. Om gelukkig, gezond en vitaal oud te worden, moet je zelf iets doen. Dat gaat niet vanzelf. Naast yoga doe ik ook nog steeds aan spinning. Ik doe zelfs regelmatig mee aan spinningmarathons voor een goed doel, dat vind ik altijd wel een uitdaging.”

Probeer van alles
“Als ik van tevoren had geweten wat het met me zou doen, was ik tien jaar eerder met yoga begonnen. Een les met een yoga-instructeur werkt heel motiverend en is prima vol te houden. Dus als je twijfelt om jóuw eerste stap te zetten: gewoon doen! Je hebt niets te verliezen. En zeg niet meteen na de eerste keer dat het niets is. Houd het wel minstens een maand vol en probeer van alles uit.”

‘Mens, wat ben je mooi als je probeert’
Geïnspireerd? Ontdek Menzis SamenGezond. Het online gezondheidsprogramma met handige app, coach, tips en meer helpt om het zo makkelijk mogelijk te maken om die eerste stappen te zetten.


BRON: Libelle

Reacties zijn uitgeschakeld.