‘Dit ben ik’ [Margriet]

Veronika Rutten (60) over doorleven na een ziekteperiode
Woont in: Poppel in België
Beroep: life & health-coach, operatieassistente
Sport: spinning, yoga, golf, skiën
Voeding: geen vlees, wel vis en heel veel groenten en fruit. Zo veel mogelijk suikervrij. Drinkt veel water en houdt van pure chocolade.

‘Ik besefte dat ik niet goed voor mezelf had gezorgd’

Diagnose

“Zestien jaar geleden kreeg ik kanker. Ik ben zelf verpleegkundige, maar had me nooit gerealiseerd welke impact zo’n diagnose heeft; op jezelf, maar ook op je gezin. Pas na de herstelperiode begon de verwerking. Ik had alle reden om blij te zijn, maar ik voelde het niet zo. Ik was het vertrouwen in mezelf, mijn lichaam en de toekomst kwijtgeraakt.”

Energie

“Ik beet me vast in het onderwerp: hoe word je ziek? Ik las boeken, volgde opleidingen en besefte dat ik voordat ik ziek werd niet goed voor mezelf had gezorgd. Ik was ondernemer, zorgde voor het gezin, maar gunde mezelf niet de dingen waar ik energie van krijg. Nu neem ik tijd om te lezen, te sporten en met vriendinnen af te spreken; je moet eerst voor jezelf kunnen zorgen, vóór je voor anderen kunt zorgen.”

Wake-up call

“Ik geloof dat een ziekte ons iets te vertellen heeft, om iets te veranderen in ons leven. Tegenslagen zie ik als leermomenten. Zo help ik met mijn ervaringen en inzichten als life & health-coach nu andere vrouwen na een moeilijke (ziekte)periode.”

BRON: Interview in de rubriek Happy & Healthy nieuws verschenen in Margriet 24 / 2018