Piekeren, we doen het allemaal wel eens…

‘Piekeren neemt niet de problemen van morgen weg, het neemt de gemoedsrust van vandaag weg’

Piekeren, we doen het allemaal wel eens. Maar heb jij er wel eens bij stil gestaan of het zin heeft? Lost het iets op? Brengt het je verder? Ik denk dat het antwoord bij jou ook ‘nee’ is. Piekeren maakt het probleem alleen maar groter, je begint ‘beren op de weg te zien’  die er nooit zijn en ook niet zullen komen. Het probleem wordt niet opgelost hierdoor. Dus, als jij je de volgende keer zorgen gaat maken over iets… denk hier dan aan. Wat helpt dan wel?

7 Tips om aan probleemoplossing  te werken:

1. Kijk naar het probleem,

wat maakt dat je hier zo ongerust van wordt en stress van krijgt? Ben je zaken aan het uitstellen of wil je bepaalde dingen niet
zien? Durf realistisch te zijn en breng het in kaart.

2. Accepteer dat het probleem er is

en accepteer ook het slechtste wat er zou kunnen gebeuren. Want als je het accepteert, ben je in staat oplossingen te bedenken. Het is nu toch zo… en nu het beste er van maken.

3. Adem een paar keer diep in en uit,

dat lucht in ieder geval op en hierdoor kun je wat spanning loslaten. Stress zorgt ervoor dat je niet meer normaal kunt denken en je alleen maar nog meer problemen ziet. Ga eens rustig zitten, doe ademhalingsoefeningen tot je weer rustig bent en helder kunt denken.

4. Maak een wandeling:

Trakteer jezelf op een wandeling, even het hoofd leeg maken en afleiding zoeken. Kijk naar de natuur en geniet ervan, je zult zeker ontspannener terugkomen dan je weg bent gegaan. Bovendien zet het wandelen ook je energie in beweging.

5. Maak het bespreekbaar,

je hebt nu voor jezelf de eerste vier stappen doorlopen, nu heb je al meer zicht op je probleem. Ga het nu bespreekbaar maken met je partner, familie of vrienden. Je zult zien dat er altijd begrip zal zijn voor je situatie.

6. Vraag om hulp;

de snelste weg is altijd om hulp vragen. Maar hier zijn we niet
zo goed in. Bang om een ‘nee’ te krijgen, bang om veroordeeld te worden, bang voor kritiek, bang om niet goed genoeg te zijn. Wat zal de ander er niet van denken? Allemaal redenen om het alleen te willen oplossen. Maar als je de ander de ruimte geeft om ‘nee’ te mogen zeggen en het niet met je eens te zijn, dan is het vragen al veel makkelijker.

7. Zoek nu de beste oplossing,

nu je er bijna bent… voor ieder probleem is er een oplossing, misschien niet een die jij in eerste instantie voor ogen had… maar toch! Als je niets doet, worden zelfs de kleinste problemen een heel groot obstakel. Want ze lossen zich (meestal) niet vanzelf op. Onopgeloste zaken worden alleen maar groter en groter en de stress en de frustratie ook. Ga de ultieme oplossing bedenken en begin er meteen aan. Want van piekeren word
je geen leuker persoon, erger nog, het weerhoudt je van je geluksmomenten en je kunt er ook ziek van worden.

Nog een paar spreekwoorden:

‘Piekeren is als schommelen, je bent in beweging maar je komt feitelijk niet verder’  ‘Piekeren is verkeer-om-denken’

Gun jezelf de tijd en de ruimte, want er is altijd een oplossing voor ieder probleem. Misschien niet een die je in eerste instantie hebt bedacht, maar waarschijnlijk een nog wel veel betere…

Ben jij een piekeraar? Of ben jij een specialist in het vinden van oplossingen? Laat het mij weten.

Wordt lid van mijn gratis FB-community – ONTWERP je GEZONDHEID – Groei in je herstel Hier kun je ook altijd vragen stellen.  https://www.facebook.com/groups/914642719560847

Je bent van harte welkom.

Heb je nog vragen? Stuur mij gerust een bericht

Be aware of your health! Energize your life!