Een MAAND van HERSTEL

Een maand van herstel:

Aandacht en begrip het lijkt zo vanzelfsprekend dat je herstelt na een ziekte of andere uitdagingen. Echter, het is een heel proces waar je niet bij stil staat als je niet in deze situatie zit. Het is de bedoeling dat het blijvend beter gaat en je geen terugval krijgt of zelf in een slachtofferrol terecht komt. Er zijn zoveel factoren die hier een rol in spelen, daarom is het zo belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Het idee heb ik al langer, afgelopen jaar heb ik hier al een klein begin mee gemaakt, en dit jaar krijgt het weer een vervolg, iets groter, namelijk iedere dag een interview met een deskundige of een ervaringsdeskundige. Het doel is en blijft meer aandacht en begrip voor de periode van herstel na ziekte op het moment dat je weer alleen verder gaat met je leven. Want tijdens het ziekzijn heeft de tijd wel even stilgestaan. In deze interviewserie https://www.youtube.com/channel/UCtZmzwarNmmZgd4FQbuJk5Q worden er verschillende aspecten belicht, hoe anderen deze hebben ervaren, wat ze ervan geleerd hebben en nog veel meer…  wil je geen interview missen schrijf je dan hier in.

https://www.e-act.nl/ah/site?a=3074&p=462139

H erken je E moties en R eset S peel en T ransformeer ze in E nergie en L eef

Herken(en) en erkennen wat er is gebeurd is heel belangrijk. Sta stil bij wat er nu belangrijk is en waar je op dit moment staat en wat er allemaal is gebeurd de afgelopen tijd. Waar ben je doorheen gegaan, hoe sterk en flink ben je niet geweest en vooral wat heeft het met je gedaan. Want je mag best trots zijn op jezelf, ook al was het allemaal niet zo fijn.

Emoties  spelen een belangrijke rol, ze zijn er in overvloed. Positieve emoties – blijheid, geluk, enthousiasme, ontroering … maar ook negatieve emoties zoals boosheid, frustratie, teleurstelling, angst, onvrede en stress; deze emoties hebben invloed op ons lichaam, op ons welzijn, op onze organen en op onze energie. Negatieve emoties zijn ziekmakend, zeker als ze een langere periode een dominante rol spelen in je leven; ze verlagen je energie en ook je trilling, want alles is energie. Daarom is het ook heel belangrijk deze op te sporen.

Reset:  als je de negatieve emoties herkent en je er bewust van bent, kun je er iets aan doen. Maak een lijst met je positieve en negatieve emoties, noteer ook waarom je deze voelt, maak het zichtbaar voor jezelf, dit geeft inzicht en helderheid.

Speel, het klinkt misschien een beetje raar, maar ga weer spelen, plezier hebben, ga terug naar het speelse kind in je, waar word je blij van, laat het verleden los, durf jezelf te zijn, want alles wat er is gebeurd kun je niet meer veranderen, maar wel hoe je er nu mee omgaat. Kijk nog eens naar de lijst die je nu gemaakt hebt en bepaal voor jezelf wat je vandaag nog kunt veranderen. Speel ermee, probeer het uit en je zult zien wat het met je doet.

Transformeer – Niet alleen het veranderen van je negatieve emoties is belangrijk, ook negatieve gedachten maken dat je in een negatieve spiraal blijft hangen. Je hebt op een dag oneens veel gedachten, als je alles gelooft wat je denkt, dan kom je zeker niet verder. En dan zijn er ook nog de beruchte aangeleerde patronen, die je in de loop ter jaren hebt ontwikkeld, heel vaak dingen die je echt niet meer dienen, maar die juist in de weg zitten. (ik doe het altijd zo, dwangmatig gedrag, perfectionisme, altijd alles op dezelfde manier willen doen ) Als je hier eens kritisch naar jezelf durft te kijken, kom je zeker patronen tegen die je kunt veranderen (transformeren) waardoor je weer ruimte krijgt en je ook weer flexibeler wordt.

Energie Als je deze stappen hebt doorlopen kan het niet anders dan dat je meer energie krijgt. Je ontwikkelt positieve emoties, je leert van de lessen die je bent tegengekomen, je doet dingen anders waardoor het leven makkelijker wordt, je ziet dingen in een ander perspectief, je ziet en ontdekt dat het ook anders kan. Als je dan ook nog dankbaar kan zijn voor je vooruitgang, ook al is die nog zo klein, ontwikkel je zeker meer zelfliefde.

Leef je eigen leven! Van jezelf houden, jezelf waarderen, voor sommigen zo moeilijk, ‘omdat wij dit nooit hebben geleerd’ zei laatst nog iemand tegen mij. Zelfsabotage is een gebrek aan eigenwaarde, je gunt jezelf dan niet de rust, de steun, de begeleiding die je net op dat moment nodig hebt. Jezelf op nummer 1 zetten is sowieso belangrijk, maar bij herstel is dat een MUST! Je mag van jezelf houden met je tekortkomingen en je kwaliteiten. Niemand is perfect. Aandacht en tijd voor jezelf horen op je prioriteitenlijst te staan evenals als hulp vragen. Je hoeft het niet alleen te doen. Want weer plezier hebben en ondernemen is zo belangrijk.

Een maand lang aandacht voor de eenzame periode van herstel, uit de anonimiteit, taboes doorbreken, erover praten, zodat het zichtbaar wordt.

Februari MAAND van HERSTEL

Dit is de intentie van de maand van herstel:
Als je professional bent: doe mee en deel je kennis en geef tips.
Ben je herstellend van: geef extra aandacht aan jezelf, gebruik de tips en laat je inspireren.
Als buitenstaander: heb oog voor iemand die het moeilijk heeft, leef je in, toon begrip, bied een luisterend oor en geef een schouderklopje; het zijn de kleine dingen die het verschil maken.
Zo kunnen wij allen een steentje bijdragen aan de zichtbaarheid van herstel.

Wat staat verder op het programma:

Wandel-coaching op aanvraag.  Neem contact met mij op.

Op 08 april start weer het online traject NEEM JE HERSTEL IN EIGEN HANDEN –  terug in je kracht,  waarin je weer de regie, het plezier en het vertrouwen terugkrijgt om te ondernemen.. www.veronikarutten.com/training

Wil je graag meer info,  vraag een gratis Inspiratiegesprek https://calendly.com/healthtalk/30min

Dank je wel voor het lezen!

“It only takes one person to change your life: YOU”