Kun jij makkelijk beslissingen nemen?

Deze prachtige quote heeft mij geïnspireerd “Onthoud dit: Je bent vrij om te kiezen, maar je bent niet vrij van de gevolgen van je keuzes”.

Als ik terugkijk op mijn leven, dan is deze quote wel heel kenmerkend voor mij.

Onbewust heb ik vroeger altijd makkelijk beslissingen kunnen nemen; ik wist precies wat ik wilde, als kind al, en had altijd een oervertrouwen. Maar als volwassene is dit toch al een beetje ingewikkelder. Wij zijn soms het vertrouwen kwijtgeraakt.

Keuzes maken kan gewoon heel ingewikkeld zijn, de een doet dit heel impulsief en de ander kan geen keuze maken. Goede beslissingen nemen vanuit jezelf is heel belangrijk en je wordt hier misschien wel dagelijks mee geconfronteerd.

Kies verstandig, wat het ook mag zijn. Want alles waar je wel of niet voor kiest, heeft indirect ook invloed op je welzijn en dus ook op je gezondheid.

Wat mij heel veel teleurstelling in mijn leven heeft bespaard is dat ik altijd, als ik een belangrijke beslissing moest nemen, ook naar de gevolgen van mijn beslissing keek. Wat kan er in het ergste geval gebeuren? Kan ik dit dan aan? Wil ik dat? Zo ja, dan was mijn keuze zo gemaakt.

Vijf vragen die ik mij stel voordat ik een belangrijke beslissing neem:

1. Wat kan er in het ergste geval gebeuren? Uiteraard neem je een beslissing om een positieve verandering in je leven te creëren, maar soms heb je toch twijfels. De vraag wat er in het ergste geval kan gebeuren is hier heel belangrijk, want als je de consequenties kunt en wilt dragen van een beslissing, kun je deze ook makkelijk nemen, zeker, omdat je ze van te voren overwogen hebt.

2. Waarom wil je deze beslissing nemen? Je neemt een beslissing voor een positieve verandering in je leven, omdat je graag vooruit wilt, of omdat je niet meer tevreden bent met je huidige situatie. Maar ook omdat je blij bent dat je iets anders kunt doen.

3. Helpt het mij verder? Je staat voor een moeilijke keuze in je leven, dan wil je ook groeien en verder komen. Als je een keuze hebt, wil je ook de beste keuze voor jezelf.

4. Wil ik het echt? Twijfel? Een heel oud spreekwoord zegt “bij twijfel, niet

doen” dus als je te veel twijfelt, heroverweeg zeker je keuze.

5. Wat zijn de negatieve gevolgen hiervan? Kan ik het in het ergste geval aan. Wat kan er gebeuren als het niet lukt. Als je daar ja op kunt zeggen, kun je iedere beslissing nemen, want je bent je bewust van de gevolgen. Uiteraard ga je er van uit dat je het gewenste resultaat bereikt, anders wil je ook niet, toch? En falen is ook niet erg, je leert er uiteindelijk heel veel van en als je het niet probeert, weet je het ook niet.

Het heft in eigen handen nemen is heel belangrijk, situaties laten gebeuren kan voor heel veel teleurstelling en frustratie zorgen. Blijf dicht bij jezelf en luister naar je gevoel. Voelt iets niet meer goed, maak het bespreekbaar. Soms zijn bepaalde beslissingen in eerste instantie pijnlijk. Maar een bewuste keuze, die je zelf hebt gemaakt, is altijd beter dan een onverwachte keuze van een ander.

Ik hoop, dat ik je hiermee een paar tips heb kunnen geven waardoor je makkelijker stappen kunt zetten.

Iedere laatste donderdag van de maand om 19.30 uur geef ik een gratis masterclass waar je ook vragen kunt stellen!

Of vraag een gratis Inspiratiegesprek https://calendly.com/healthtalk/30min  of kijk op deze site op gratis.

Dank je wel voor het lezen!