GEKWETST ZIJN of KWETSBAAR ZIJN..

Een groot verschil, maar toch heeft het heel veel met elkaar te maken.

Ik ben ervan overtuigd dat wij allen ooit in ons leven gekwetst zijn (of worden), bewust of onbewust. Woorden maken wonden. Of het nu goed bedoeld is of niet, als de ontvanger op dat moment niet goed in zijn vel zit, kan het al fout gaan.

Als kind krijg je al heel veel opdrachten en correcties van je ouders en opvoeders. Zoals, jemag dit niet…. zoiets doet men niet…. dat hoort niet zo… je maakt altijd dezelfde fout….. jebent niet goed genoeg voor… je zus/broer is veel beter in…. Vul het rijtje maar aan, wie heeft dit niet ooit te horen gekregen of te maken gehad met pestgedrag op school. Soms word je bestraft voor dingen, waarvan je niet eens weet waarom. En dit zijn maar voorbeelden van je kindertijd, maar het rijtje kun je zeker nog verder aanvullen met je studietijd, werk, vriendenkring en relaties.

Zit je zelf niet lekker in je vel dan komen opmerkingen zoals hierboven genoemd nog veel harder aan en kunnen ze blijvende emotionele schade veroorzaken. Het gevolg hiervan is dat je angsten ontwikkelt, zoals angst voor kritiek, angst voor afwijzing, angst om niet goed genoeg te zijn, angst voor…..

Door deze angsten ontwikkelt men compensatiegedrag: je doet je uiterst best om maar geen kritiek te ontvangen, je ontwikkelt ‘please’ gedrag, je komt niet voor je mening op, je past je continu aan, je durft geen nee te zeggen of je geeft je grenzen niet goed aan. Hierdoor kom je vroeg of laat zeker in een conflictsituatie met jezelf terecht, omdat je jezelf kwijt bent geraakt.

Ik heb in mijn kinderjaren/jeugd situaties meegemaakt, waarbij ik bij de ene leraar alles en bij de ander niets goed kon doen. Het contrast was zo groot, dat ik er gelukkig op een gegeven moment zelf achter kwam dat het niet aan mij lag, maar aan de manier waarop de leraar mij zag. Het had wel tot gevolg, dat ik heel lang dacht dat ik niet goed kon leren, daardoor ook andere keuzes heb gemaakt en heel bang was voor afwijzing.

Vijf tekenen dat je ooit bent kwetst…

1. Als je heel boos wordt als iemand kritiek geeft en je je meteen gaat verdedigen

2. Als je geen nee durft te zeggen, dus je grenzen niet goed durft aan te geven

3. Als je een ‘helperssyndroom’ hebt ontwikkeld, hiermee bedoel ik dat je altijd voor iedereen klaar staat en daardoor jezelf verwaarloost

4. Als je je heel snel beledigd voelt en teleurgesteld raakt (een soort slachtofferrol aanneemt)

5. Als je dingen niet doet, omdat je denkt dat iemand anders dit veel beter kan

Herken jij je in een van deze punten, dan raad ik je aan om hier toch eens goed naar te kijken, want deze zaken lossen zich niet vanzelf op; op een gegeven moment loop je helaas ergens vast.

KWETSBAAR ZIJN,

Kwetsbaar kun je alleen zijn, als je oude trauma’s hebt opgelost, in jezelf gaat geloven en conflictsituaties op gaat lossen. Dus echt jezelf durft te zijn in alle situaties.

1. Als je jezelf op nr. 1 zet

2. Als je van je hoofd naar je hart durft te gaan, dus durft te voelen.

3. Als kritiek je niets meer doet, en je het als feedback ziet

4. Als je jouw angsten om kunt zetten in kracht

5. Als je van jezelf gaat houden.

Als je echt wilt herstellen van welke situatie dan ook, is het eerst belangrijk om zelfkennis te ontwikkelen, want alles begint en eindigt bij jezelf. Want van boosheid, frustratie en teleurstelling word je echt niet beter.

Vergeven is een belangrijk onderdeel van mijn begeleiding; het levert namelijk zoveel (eigen)waarde op.

Wil jij eindelijk oud zeer opruimen? Ontdekken of en in welke mate jij gekwetst bent? En eindelijk helemaal voor jezelf gaan? Doe dan mee aan mijn ‘MAGIC OF FORGIVENESS – Challenge’. Het is online en het kost je echt niet veel tijd, maar het is wel heel effectief. Vijf dagen lang iedere dag een werkblad, meditatie en een video-uitleg, Aan het begin en einde een gezamenlijke Zoom sessie en aan het einde een persoonlijke een-op-een sessie met mij van een half uur. Nieuwsgierig? Kijk dan op  www.veronikarutten.com/chanllenge voor de eerstvolgende startdata. Deze training is helemaal nieuw en nu met een zeer aantrekkelijke korting.

Op 08 april start mijn Onlinetraject van 12 weken ‘In 10 stappen vertrouwen na….” Neem je herstel in eigen handen en groei naar jouw gezonde toekomst. https://veronikarutten.com/training als je dit jaar nog aan je herstel wilt werken.

Wordt lid van mijn gratis FB-community – ONTWERP je GEZONDHEID – Groei in je herstel Hier kun je ook altijd vragen stellen.  https://www.facebook.com/groups/914642719560847

Je bent van harte welkom.

Heb je nog vragen? Stuur mij gerust een bericht

Be aware of your health! Energize your life!