Angst en onzekerheid en verlies van vertrouwen…

Angst, onzekerheid en verlies van vertrouwen zijn de meest voorkomende emoties
bij ziekte.

Het niet herkennen van klachten, verschillende of tegenstrijdige diagnoses krijgen en niet begrepen worden. Maar ook geen vragen durven te stellen, niet opkomen voor je eigen behoeftes, je schuldig voelen, niet luisteren naar je eigen gevoel komen daar nog bij.

Ziekte is in mijn opinie altijd een soort ‘wake up call’, het dwingt je om stil te staan, je wordt uit je dagelijkse beslommeringen gehaald en je wordt min of meer gedwongen dingen anders te doen. Tenminste als je hierna wilt kijken of je er echt serieus mee
aan de slag wilt gaan.

Zelfkennis, eigenwaarde en zelfliefde zijn hiervoor van essentieel belang!

5 Signalen van zelfsabotage:

1.  Aanpassen: Aan de verwachtingen van anderen willen voldoen, iemand niet teleur willen stellen, het zijn heel nobele gedachten, maar je helpt hier niemand mee. En meestal zijn de verwachtingen alleen in je hoofd, dus jij denkt dat het van je verwacht wordt. Meestal is de reden hiervoor angst om niet goed genoeg te zijn.

2. Jezelf wegcijferen: Alles voor de ander willen doen, uitspraken als ‘als iedereen het maar naar zijn zin heeft, heb ik het ook naar m’n zin’. Alles voor anderen doen, zelf geen tijd meer over hebben, vermoeidheid en uitputtingsverschijnselen. Jezelf niets gunnen. Allemaal heel goed bedoeld, maar je gaat jezelf verliezen en dat is zeker niet de bedoeling. Angst voor
afwijzing of kritiek spelen hier meestal een rol.

3. Je gevoel negeren: Doen alsof er niets aan de hand is, ‘de schijn ophouden’. Alles is altijd goed, mooi en er is helemaal niets aan de hand. Maar diep van binnen ben je teleurgesteld, moe en ongelukkig, je weet niet meer wie je echt bent en ook niet waar je blij van wordt. Angst om te voelen, angst voor pijn.

4. Boosheid: Teleurstelling, frustratie. Niet kunnen vergeven maakt dat je in het verleden blijft hangen, waardoor je telkens oude zaken herbeleeft. Dit levert heel veel stress op en ontneemt je ook heel veel levensplezier.

5. Bagatelliseren: Niet serieus nemen wat er gaande is, dingen weglachen, juist het tegenovergestelde doen van wat nodig is om beter te worden. Elke goede raad of hulp afwijzen.

Herken je een of meerdere van deze punten, dan wordt het tijd om jezelf echt serieus te gaan nemen, meer tijd voor jezelf te creëren en jezelf op de eerste plaats te zetten. Want jij kunt er alleen voor iemand anders zijn als je ook goed voor jezelf gaat zorgen.

Ik help je hier graag bij, persoonlijk of in een online-workshop. Kijk op mijn site voor de mogelijkheden.

Mijn missie is herstel de aandacht te geven die het verdient, want er is zoveel meer mogelijk dan je denkt. Terug in je kracht na ziekte betekent dat je zelf het heft in eigen hand mag nemen en mag groeien als persoon, ondanks wat jou is overkomen.

Februari MAAND van HERSTEL – inspiratie en informatie https://www.youtube.com/channel/UCtZmzwarNmmZgd4FQbuJk5Q

Wil jij eindelijk oud zeer opruimen? Ontdekken of en in welke mate jij gekwetst bent? En eindelijk helemaal voor jezelf gaan? Doe dan mee aan de ‘MAGIC OF FORGIVENESS Challenge’. Het is online en het kost je echt niet veel tijd, maar het is wel heel effectief. Vijf dagen lang iedere dag een werkblad, meditatie en een video-uitleg, Aan het begin en einde een gezamenlijke Zoom sessie en aan het einde een persoonlijke een-op-een sessie met mij van een half uur. Nieuwsgierig? Kijk dan op  www.veronikarutten.com/challenge voor de eerstvolgende startdata. Deze training is helemaal nieuw en met een zeer aantrekkelijke korting.

Op 08 januari 2024 start mijn Online-traject van 12 weken ‘In 10 stappen vertrouwen na….” Neem je herstel in eigen handen en groei naar jouw gezonde toekomst. https://veronikarutten.com/training als je 2024 goed wilt beginnen. 

Wordt lid van mijn gratis FB-community – ONTWERP je GEZONDHEID – Groei in je herstel Hier kun je ook altijd vragen stellen.  https://www.facebook.com/groups/914642719560847

Je bent van harte welkom.

Heb je nog vragen? Stuur mij gerust een bericht

Be aware of your health! Energize your life!