Winterdip… heb jij hier wel eens last van?

Je hoort er de laatste tijd heel veel over, de winterdip of winterdepressie. Zoals het woord al zegt, komt het voor in het najaar en in de winter. Belangrijkste oorzaak is een gebrek aan zonlicht waardoor bij sommigen, die er gevoelig voor zijn, het
bioritme wordt verstoord, met als gevolg dat men zich lusteloos en somberder voelt en minder energie heeft.

7 Oorzaken van de winterdip:

1)   De overgang van zomer naar herfst: Heel veel mensen, die niet van de winter houden en echte zomertypes zijn, zullen hier uiteraard gevoelig voor zijn. Er wordt minder tijd buiten doorgebracht waardoor er een gebrek ontstaat aan Vitamine D, die wordt aangemaakt door zonlicht in ons lichaam. Vitamine D wordt ook wel de geluksvitamine genoemd.
2)   Minder bewegen
Doordat het sneller donker wordt ‘s ’avonds, onderneem je minder buitenactiviteiten, zoals fietsen, lopen, wandelen. Doordat je minder beweegt, gaat je conditie achteruit, waardoor je vermoeider bent en minder energie hebt.
3)   Anders eten
Je bent vaker thuis en daardoor veranderen de eetgewoontes. En winterkost is dan ook anders dan de heerlijke salades in de zomer en doorgaans ook veel machtiger.
4)   Te veel afvalstoffen
Het lichaam verzamelt afvalstoffen, deze blijven in ons lichaam (darmen) waardoor een minder goede spijsvertering ontstaat; het sluipt er langzaam in en je merkt dit niet zo snel op met minder energie tot gevolg.
5)   Slechter slapen
Door minder buiten te komen, minder te bewegen, anders, teveel en verkeerd te eten en meer tijd door te brengen met piekeren, ontstaat oververmoeidheid watmweer ten gevolg heeft, dat je slechter gaat slapen.
6)   Moeilijker opstaan
Slechter slapen betekent dat je in de ochtend steeds moeilijker het bed uit kan komen of soms nog moe bent als je opstaat. Wat ten gevolg heeft dat je al in de ochtend ongemotiveerd en chagrijnig aan de dag begint. Dat belooft niets goeds voor die dag.
7)   Te weinig tijd voor jezelf
Waardoor jij deze signalen niet opmerkt en er daardoor ook niet bewust van bent. Langzaam sluipen er frustratie, ontevredenheid, vermoeidheid en lustloosheid in.

7    Tips om een winterdip te voorkomen:

1)   Beweeg
Begin al na de vakantie (begin september) met een ander sportritme, zeker als je weet dat je gevoelig bent voor winterdepressie. Meld je aan bij een sportschool, sta
in de ochtend eerder op en doe je oefeningen. Maar plan vooral activiteiten in de buitenlucht in, maak op je vrije dag een wandeling of een fietstocht.
2)   Eet gezond
Er bestaat ook gezonde winterkost, lekkere lauwwarme salades met wintergroenten. Vermijd te veel alcohol, zorg dat je genoeg water drinkt, drink kruidenthee en citroenwater.
3)   Detox je body en mind
Detox minimaal 2 x per jaar je lichaam, (voorjaar, najaar); je zult versteld staan van wat dit met je doet, niet alleen je lichaam, maar ook je mind. Je gaat je patronen doorbreken en bent 5 tot 12 dagen met gezonde gewoontes bezig.
4) Ga op tijd naar bed
Goede regelmatige slaapgewoontes helpen je om goed uitgerust aan de dag te beginnen. Ga nooit met negatieve gedachten slapen, schrijf op waar je dankbaar voor bent, dan sta je ook met een goed gevoel op.
5)   Begin de dag met positieve gedachten
Jij bepaalt hoe je je voelt, dus laat geen negatieve gedachten toe. Stel een intentie op voor die dag, je zult versteld staan van wat dit je gaat brengen.
6)   Neem tijd voor jezelf
Ga een dag in de maand helemaal voor jezelf vrijmaken, zet leuke muziek op, ga al je gedachten op papier zetten, neem een massage, ga naar de sauna of onder de zonnebank. Maak een wandeling in de natuur en geniet. Zet je telefoon uit, geen sociale media – gewoon lekker met jezelf. Je zult zien hoe fijn dit is en hoe herboren jij hierna zult zijn.
7)   Plan een vakantie naar de zon
Ten slot de leukste tip, plan een vakantie naar de zon! Als je veel last hebt van een winterdepressie is het het overwegen waard. Door een vakantie naar de zon in de winterperiode te plannen, en in de zomer gewoon thuis blijven, overbrug je de
winter makkelijker en de voorpret, het verblijf en het nagenieten van zo’n vakantie doen wonderen.

Ik hoop, dat ik je heb kunnen inspireren en dat je dit jaar de winterdip aan je voorbij kunt laten gaan.
Nu is de beurt aan jou. Heb jij weleens een winterdip? Met welke tip kun jij iets veranderen? Of misschien heb jij nog een aanvulling! Ik ben heel benieuwd naar je verhaal. Deel het in de comments hieronder.

Iedere laatste donderdag van de maand om 19.30 uur geef ik een gratis masterclass waar je ook vragen kunt stellen!

Of vraag een gratis Inspiratiegesprek https://calendly.com/healthtalk/30min  of kijk op deze site op gratis.

Dank je wel voor het lezen!